Moss Historielag ble stiftet i 2005 og er i norsk målestokk et ungt historielag.
Vi vet at interessen for lokalhistorie, byens historie og identitet er økende.
Vår virksomhet er tuftet på tre temaer: slektsgransking, kulturminneregistrering og informasjon om lokalhistorie.
Gjennom slektsgranskingen ønske vi å gi bred informasjon og skolering.
Kulturminner i Moss kommune blir registrert gjennom kartbasen kulturminnekart.no.
Informasjon om lokalhistorien gis gjennom møtevirksomhet og tidsskriftet "Strandsitteren" som utgis 3 ganger årlig.

Prosjekter i Moss Historielag:

Det er nå satt igang prosjekter i Moss Historielag, og her burde det være noe for enhver.
Hvis du ikke finner noe av interesse, så kom med forslag til nye prosjekter.
Det kan være flere enn deg som er interessert i nettopp DET emnet.
Hvert prosjekt har en deltager som kan kontaktes hvis du er interessert i å høre mer om det prosjektet.

Byens gatenavn

Fortegnelse over byens gatenavn og deres beliggenhet i de forskjellige distrikter.

Klikk her for å lese det (pdf).

Vedlagt finner du "Gatenavn i Moss- hvor kommer de fra" av tidligere rådmann Alf Herland utgitt i forbindelse med byjubileet i 1970.

Klikk her for å lese det (pdf).

Vern av områder i sentrum

VERN AV BYGNINGER, PARKER OG PLASSER
BELIGGENDE TIL VINCENTS BUDDES PLASS, ØVRE TORG,
BASARBYGNINGEN OG KONGENS GATE.

Les dokumentet (pdf) - klikk her

Byutvidelse og utbygging fra 1938 til i dag.

BYUTVIDELSE OG UTBYGGING
FRA 1938 TIL I DAG.

75 års jubileum for bytuvidelsen 1. juli 2013.

Les dokumentet (pdf) - klikk her

Gravminner

Østfold Historielag og Fortidsminneforeningen har oppfordret sine lokalavdelinger om å engasjere seg i gravminneregistrering. Dette gjelder vern av gravstener som er eldre enn 60 år og yngre enn fra 1537.

Dykk i Moss kommunes arkiver

Mange i Moss Historielag leter etter opplysninger som en tror kan være i kommunens arkiver.  Det kan være spørsmål om bygninger, virksomheter, hendelser eller personer.  Det gjelder også opplysninger som trengs til registrering i kulturminnebasen.

Videre arbeid vil bl.a. være å finne ut hvilke spesielle arkiver som finnes og hvor de er:  Bygningsarkivet, skolearkiver, helse og sosial m.m.

Interesserte kan ta kontakt på epost med  nil-b at online.no

Totalt1904562