Referat fra historielagsmøte om kommunegrenser før og nå

Magne 1      

Rygge og Moss Historielag hadde fellesmøte i Moss Kunstgalleri onsdag 23. oktober.

Temaet for møtet « Da kommunegrensen mot Rygge delte byen i to».

Foredragsholder var Magne Berggren. Han er forfatter av Rygge kommunes historie bind 3 som i stor grad omfatter de områder som før 1938 hørte inn under Rygge. Foredraget tok for seg historien om kommunegrensene mellom våre to kommuner. Den første grensen, som ble fastlagt i 1840 ved innføring av by- og herredskommuner, var gjeldende i nesten 100 år fram til 1938. Da vedtok Stortinget de grensene som gjelder i dag og som var 75 år 1. juli i år. Innen 1840 grensene lå «forstadsbebyggelsen» på Ørehavna og Klommesten som hørte til Rygge. De fleste beboerne følte nok at de hørte til Moss ved at de geografisk lå nær til byen. Arbeidsplassene lå også som regel i Moss. Moss hadde en betydelig befolkningsøkning fra 1900 til 1920. Skarmyra, som lå på Mossesiden av grensen fra 1840, ble regulert og kjøpt av kommunen og var klar for utbygging rundt 1910. Området var stort sett ferdigbygget rundt 1920. Deretter hadde Moss ingen muligheter for videre utbygging. Imidlertid kjøpte Moss kommune Melløs gård til aldershjem i 1917. Da fikk Moss hånd om betydelige områder på Malakoff og Melløs herunder Melløsjordet og Kallum. Disse områdene hadde betydelige utbyggingsreserver. Utfordringen var at Rygge ikke ønsket bebyggelse her. Det ble imidlertid parsellert en del tomter på Malakoff – som Rygge aksepterte. Det ble ingen fart i bebyggelsen av disse områdene før kommunegrensen ble endret i 1938. Moss kommune ble tillagt 3200 da. fra Rygge kommune. I tillegg til de forannevnte områdene inngikk Høyden og Øreområdet herunder Ørejordet. Etter krigen ble disse områdene bygget ut og var ferdig utbygget I løpet av 1970 årene. Deretter fortsatt bebyggelsen på i Ryggesiden av kommunegrensen, slik at det i dag er sammenhengende bybebyggelse helt fram til Larkollveien.

Temaet fattet stor interesse bland det ca. 45 fremmøtte. Diskusjonen omkring kommunesammenslutning er i dag høyst aktuelt og det kom fram flere synspunkter blant møtedeltagerne.

Arild Johnsen  

referent

                        .

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag458
Igår450
Denne uka2936
Denne måneden8386
Totalt2161306

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown