Julemøtet 28. november 2018

Gullsporen i Moss Historielag

Fra 1. januar 2020 blir kommunevåpenet til Rygge med gullsporen som motiv, byvåpen for storkommunen Moss. I den anledning holdt Knut Funderud et kåseri om gullsporen og mossekråka på julemøtet til Moss Historielag onsdag 28. november på Røed på Jeløy.

 

Funderud tok utgangspunkt i at Rygge kommune i 1979 satte ned en kommunevåpenkomite med assistanse av fylkeshistoriker Truls Nygaard fra Askim. Man diskuterte motiver som tre flammer som skulle symbolisere de tre fjordene i Rygge, og Johanneskorset til Malteserordenen, som i sin tid holdt til på Værne Kloster. Det tredje forslaget var en gullspore av 22 karat gull som ble funnet i en åker på Røed gård i Rygge i 1872. Originalen befinner seg på Oldsaksakssamlingen, men en kopi finnes på Rygge museum. En gullspore var et statussymbol i vikingtiden, og Rygges spore ble sannsynligvis mistet av en storkar på ridetur. Man har forgjeves lett etter den andre sporen rytteren måtte ha hatt. I 1984 ble det vedtatt at kommunevåpenet skulle vise en gullfarget spore på rød bunn.

Funderud var også innom kråka i byvåpenet til Moss. Det ble tegnet etter forslag fra tatermaler Chr. Stenersen. I Moss var det ikke enstemmighet om valget, da det gamle byvåpent viste fugler som fløy rundt et kirketårn. Etter 67 års som byvåpen blir mossekråka pensjonist ved neste årsskifte.

 

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag49
Igår233
Denne uka1127
Denne måneden2257
Totalt2348043

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown