Moss Historielag ble stiftet i 2005 og er i norsk målestokk et ungt historielag.
Vi vet at interessen for lokalhistorie, byens historie og identitet er økende.
Vår virksomhet er tuftet på tre temaer: slektsgransking, kulturminneregistrering og informasjon om lokalhistorie.
Gjennom slektsgranskingen ønske vi å gi bred informasjon og skolering.
Kulturminner i Moss kommune blir registrert gjennom kartbasen kulturminnekart.no.
Informasjon om lokalhistorien gis gjennom møtevirksomhet og tidsskriftet "Strandsitteren" som utgis 3 ganger årlig.

MOSS HISTORIELAG – Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Moss 23. juni 2017

KOMMUNEDELPLAN for kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap 2017-2029. Uttalelse.

Innledning
Moss Historielag har fått ovennevnte plan til høring med frist for uttalelse til 30. juni 2017.Planen som er på 66 sider hvorav 55 sider er planbeskrivelse og resten er bilag. På side 16 og 17 foreligger plankartet som inneholder en tegnforklaring for de forskjellige fredninger og vernekategorier. Dette kartet dekke ikke og har dermed ikke forslag for Nordre Jeløy fra Nes og nordover til Kullebunnen og Tangen og heller ikke for øyene Bile og Bevøya.

Grunnlag for uttalelsen.
Historielaget vedtok i november 2015 at Satsningsområder for Historielaget i 2016 skulle sette fokus på Jeløyas historie. Laget ville dreier hovedfokus bort fra byen mot Jeløya. Gårdsbrukene i områdene fra Ramberg og sydover fikk stor betydning idet rike byfamilier bygde opp disse som mønsterbruk. Områdene nord for Ramberg utviklet seg mer som tradisjonelt jordbruk. Folketellingen for 1891 viser klare trekk i bosettingen på Jeløya. En viktig oppgave for vårt arbeide var å registrere kulturminner og verdifull bebyggelse m.m. Dette førte igjen til at det i desember 2016 ble presentert det vi valgte å kalle «JELØYPROSJEKTET»

KULTURMINNEGRUPPA I MOSS HISTORIELAG

Rapport nr 3 - april 2017
• Kulturminnene
• Registrert av Moss Historielag og Moss Ættehistorielag
• Kulturminnekartet – hvordan søke etter kulturminner
• Registreringsarbeidet

"TA VARE PÅ MINNENE!" kan være et passende motto for KMR-gruppa, som sørger for at kulturminner i Moss blir avbildet, omtalt og vist på rette sted på Kulturminnekartet.

KULTURMINNEGRUPPA I MOSS HISTORIELAG

Rapport nr 2 - januar 2017

"TA VARE PÅ MINNENE!" kan være et passende motto for KMR-gruppa,

HVA SOM ER REGISTRERT

vei/område: kulturminne

Bjerget: Bjerget (området), Kanonen og Kølabånn
Chrysties gate: Det gamle biblioteket
Dronningens gate: Andersen og Bang, Biblioteket, Dronningens gate (området), Idrettens hus, Kirketorget, Middelskolen, Moss frikirke, Moss Hotell, Moss Kirke, Moss Sparebank, Parkgården, Parkteateret, Reinsch Hotel og Trygdekassen
Fjellveien: Bytårnet, Minneeika og smijernsgjerdet
Fjordveien: Fløterhuset/Kurvmakergården og Nygaten
Fleischers gate: Breidablikk og Moss Aktiemeieri og Handelsforretning
Fossen (veien): Central Pakhus, Druidegården, Galla Mølle, Gamle Kloster Mølle, Gerners kaffebrænderi, Lerke Mølle, Mossfossen kraftverk, Kloster Mølle, Kloster Mølle Bomullsveveri, Kloster saug, Rismøllen, Rype Mølle og Det gamle vannverket
Furuholtet: Melløs gård
Gudes gate: Den gamle Gudegården, IDUN fabrikker AS og Torvgården
Hans Bloms gate: Fødehjemmet
Haveveien: Haveveien 2 og Madam Erstad/Olsens Hotell
Henrich Gerners gate: Borgengården, Bryggerikjelleren, Bryggeriets verksted, Den gamle gjær- og spritfabrikken, Det gernerske fehuset, Folkets Hus/Kong Carl, Gernergården: boligen- bryggeriutsalget- portnerboligen -stallen, Gudegården, Herfordtgården, Herfordgården, Larsens Rammeverksted, Nye Dyre Mølle, Stormøllen/Møllenes verksted, Titttut, Thorbjørngården og Wesselgården
Høienhaldgata: Krematoriet og Nyquistgården

Moss kommunes Sentrumsplan 2014-2022

Kulturminner registrert av Moss Historielag i de foreslåtte hensynssoner (9).

Moss Historielag har registrert mange kulturminner i de foreslåtte hensynssonene, og mange andre som ikke er nevnt i planen. Kulturminner nevnt i planen er markert med fete typer.

Kulturminner og kulturmiljøer som er nevnt i planen, men ikke registrert av Moss Historielag pr dato, er markert med kursiv. Historelaget driver fortløpende registrering av kulturminner.

Merk: Historielaget har registrert både kulturminner som fortsatt er på samme stedet, men også en del som har blitt omgjort eller fjernet senere.

TA VARE PÅ MINNENE

Rapport nr 1 - desember 2012

TA VARE PÅ MINNENE! kan være et passende motto for gruppa, som sørger for at kulturminner i Moss blir avbildet, omtalt og vist på rette sted på Mossekartet.

Totalt1975629