JustusArild og TageMoss Historielag har flyttet inn på Justus på Orkerød. Søndag formiddag 13. oktober åpnet vi våre nye lokaler i det røde murhuset på Orkerød. Med «Åpent hus» ble det både vafler og kaffe på de fremmøtte, ca30 personer.

Og ettersom åpningen av kontorene var et faktum, møtte ordføreren opp med en blomsterbukett til historielaget. Og lederen vår, Arild Johnsen, sa at han ikke hadde ikke forventet å se noen fra kommunen her en søndags morgen. Han var derfor strålende fornøyd med at ordfører Tage Pettersen brukte søndag formiddag til å komme på Moss historielags åpning av sine nye lokaler på Justus.

Magne 1      

Rygge og Moss Historielag hadde fellesmøte i Moss Kunstgalleri onsdag 23. oktober.

Temaet for møtet « Da kommunegrensen mot Rygge delte byen i to».

MOSS HISTORIELAG HAR SATT KULTURMINNEPLANEN PÅ DAGSORDEN.

I et meget godt besøkt medlemsmøte i Moss Kunstgalleri tirsdag kveld orienterte byantikvar Berit Kolden om kulturminneplanen for Moss som har den formell  tittelen: Kommunedelplan for kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap for perioden 2017-2029.

Moss Historielag

Årsmøte 27. februar 2018 i Kunstgalleriet

37 medlemmer til stede.

Bilfabrikken på Kambo
tema i Moss Historielag

Torsdag 18. oktober kl.19.00 er bilfabrikken på Kambo tema for et åpent møte Moss Historielag arrangerer på Moss Bylab i Dronningensgt, vis a vis Kirkeparken v.g. skole.

Gullsporen i Moss Historielag

Fra 1. januar 2020 blir kommunevåpenet til Rygge med gullsporen som motiv, byvåpen for storkommunen Moss. I den anledning holdt Kunt Funderud et kåseri om gullsporen og mossekråka på julemøtet til Moss Historielag onsdag 28. november på Røed på Jeløy.

Funderud tok utgangspunkt i at Rygge kommune i 1979 satte ned en kommunevåpenkomite med assistanse av fylkeshistoriker Truls Nygaard fra Askim. Man diskuterte motiver som tre flammer som skulle symbolisere de tre fjordene i Rygge, og Johanneskorset til Malteserordenen, som i sin tid holdt til på Værne Kloster. Det tredje forslaget var en gullspore av 22 karat gull som ble funnet i en åker på Røed gård i Rygge i 1872. Originalen befinner seg på Oldsaksakssamlingen, men en kopi finnes på Rygge museum. En gullspore var et statussymbol i vikingtiden, og Rygges spore ble sannsynligvis mistet av en storkar på ridetur. Man har forgjeves lett etter den andre sporen rytteren måtte ha hatt. I 1984 ble det vedtatt at kommunevåpenet skulle vise en gullfarget spore på rød bunn.

Funderud var også innom kråka i byvåpenet til Moss. Det ble tegnet etter forslag fra tatermaler Chr. Stenersen. I Moss var det ikke enstemmighet om valget, da det gamle byvåpent viste fugler som fløy rundt et kirketårn. Etter 67 års som byvåpen blir mossekråka pensjonist ved neste årsskifte.

 

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag45
Igår390
Denne uka801
Denne måneden4576
Totalt2108268

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown