Prosjektleder for Moss kommunes 300-års jubileum - Trygve Nordby - ga en interessant  og detaljert orientering om planene for jubileumsfeiringen. Det var 56 medlemmer som engasjert fulgte med på hvordan gjennomføringen var tenkt. Trygve fikk også tydelig fram at det ikke kun er 300-års jubileet som feires, men også etabelringen av nye Moss kommune (sammenslåingen av Moss og Rygge). Vi ble oppfordret til å følge med på den løpende konkretiseringen av planene  og annen informasjon på <www.moss2020.no>. Før orienteringen fra Trygve Nordby fikk de fremmøtte en flott orientering om arbeidet i Kulturminnegruppa ved Arild Austad. Arild oppfordret oss til å bruke Moss Historielag sin hjemmeside for å studere registrerte kulturminner i vårt distrikt, og han ser gjerne at vi melder uregistrerte kulrurminner til Kulturminnegruppa.

Onsdag 12. juni hadde Moss Historielag besøk av sogneprest Andreas Leknes med et foredrag om kirkebygg generelt og Moss kirke spesielt. Leknes fortalte om hvordan kirkenes utgangspunkt var jødenes mobile tabernakel. Da kristendommen ble statsreligion ble kirkene preget av romernes basilikaer. I Norge ble kirkene en kanal for statsmakten til befolkningen.
Moss fikk sin første kirke i 1607 som en annekskirke til Rygge. Et maleri fra 1698 viser en kirke som lå der paviljongen i Kirkeparken ligger i dag. Den hadde plass til 230 mennesker og var i tømmer. I 1779 ble det bygd en korskirke der dagens kirke ligger. Denne brant i 1858. Etter ble tre år var en ny kirke i gotisk stil reist etter at det hadde vært innsamling til bygget over hele landet. Før byens 300 års jubileum neste år skal Moss kirke være ferdig restaurert. Blant annet er akustikken blitt helt annerledes etter at man fikk støpt betonggulv og fjernet strietapet på deler av veggene. Leknes snakket også om hvordan kirkene har endret seg innredningsmessig etter hvert som kirkens posisjon i samfunnet har forandret seg.

Tor Schmedling kommer til Skoggata 24, Skoggata bo- og servicesenter, hvor han vil foredra om Guldholmen fyr, Jeløy Radio og Torpedostasjonen; litt historikk og litt om det sosiale livet på Tronvik på 50-tallet

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag172
Igår707
Denne uka2512
Denne måneden6192
Totalt2260350

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown