Referat fra medlemsmøte onsdag 12. juni om kirkene i Moss

Onsdag 12. juni hadde Moss Historielag besøk av sogneprest Andreas Leknes med et foredrag om kirkebygg generelt og Moss kirke spesielt. Leknes fortalte om hvordan kirkenes utgangspunkt var jødenes mobile tabernakel. Da kristendommen ble statsreligion ble kirkene preget av romernes basilikaer. I Norge ble kirkene en kanal for statsmakten til befolkningen.
Moss fikk sin første kirke i 1607 som en annekskirke til Rygge. Et maleri fra 1698 viser en kirke som lå der paviljongen i Kirkeparken ligger i dag. Den hadde plass til 230 mennesker og var i tømmer. I 1779 ble det bygd en korskirke der dagens kirke ligger. Denne brant i 1858. Etter ble tre år var en ny kirke i gotisk stil reist etter at det hadde vært innsamling til bygget over hele landet. Før byens 300 års jubileum neste år skal Moss kirke være ferdig restaurert. Blant annet er akustikken blitt helt annerledes etter at man fikk støpt betonggulv og fjernet strietapet på deler av veggene. Leknes snakket også om hvordan kirkene har endret seg innredningsmessig etter hvert som kirkens posisjon i samfunnet har forandret seg.

Bli medlem

Send epost til Moss Historielag og betal kontigent.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Medlemskontigent: kr 350,- pr. år.
Bankkonto: 1080 30 51416

Nettbesøk

Idag91
Igår481
Denne uka2149
Denne måneden2575
Totalt2256733

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown