Strandsitteren artikler

Da Kekkonen var på Torderød

Da Kekkonen var på Torderød
Av Oddvar Aasen

At Urho Kekkonen som var Finlands populære og kjente president i årene 1956 til 1982, en gang besøkte Torderød er ikke allment kjent i Moss. Med sine diplomatiske evner og sin humor klarte Kekkonen å berge Finland gjennom den vanskelige balansegangen landet hadde i forhold til den store nabo i øst, Sovjetsamveldet. Før han ble president hadde han blant annet vært riksbanksjef, statsråd og statsminister. Mindre kjent er at han også i noen år var leder av det finske friidrettsforbundet. Som tidligere finsk mester i høydehopp var han ikke et unaturlig valg.

 

Faksimilem av boka om Urho Kekkonen utgitt på Fonna forlag i 1988.

I 1937 ble Mogens Oppegaard, direktør ved Moss Glasverk, formann i Norges Friidrettsforbund, og han tok initiativet til et bedre samarbeid på nordisk plan innen friidretten. Oppegaard tok en rundtur til sine nordiske kolleger og vennskap oppsto, blant annet med Urho Kekkonen.
EM på Bislett i 1946

I 1946, bare ett år etter krigen, dristet Oppegaard og hans styre seg til å søke om å få arrangere Europamesterskapet på Bislett i Oslo. Det var vågalt, men mesterskapet, som gikk over fire dager, ble en suksess med et overskudd på 250 000 kroner. Et meget anselig beløp den gang. Kekkonen var leder for den finske delegasjonen, og tradisjonen med festlige lag mellom de nordiske kollegene ble tatt opp igjen.

Også i 1947 var Kekkonen på Oslo-besøk sammen med en idrettsdelegasjon. Det hele ble avsluttet med besøk på ”Oppegaards landlige bolig på Torderød” som det heter i boka ”Kekkonen – statsmann– idrettsleder – humorist” av Olav Tendeland, selv medlem av det norske friidretts- forbundet. I boka står det:

40 kroner til en fattig finne
Selskapet hadde først vært på Grand Hotell og forfrisket seg, og de tok siste tog fra Østbanen like før midnatt. Som vanlig hadde Kekkonen med sitt munnspill, og mens toget skranglet av gårde mellom Oslo og Ljan, tok han fram sin munnharmonika og begynte å spille noen strofer. Da han syntes det var nok, sendte Tendeland hatten rundt i vennelaget og blant de øvrige passasjerene. Kekkonen fikk rungende applaus og tellet opp pengene, ca 40 kroner. ”Besta tack til Er alla, detta var verkelegen många penger før en fattig finne”, sa sjefen for Finlands Bank, bukkende til alle i kupeen.

 

EM i friidrett på Bislett i 1946. Mogens Oppegaard bøyer seg over Kong Haakon, Kronprins Olav og forfatteren Olav Tendeland. (Bilde fra boka)

Etter nattmat og forfriskninger på Torderød gikk selskapet til sengs. Neste morgen var det igjen forfriskninger og sjøbad fra bryggen. Så langt boka. Tendeland forteller også at ”Skomagervisa” fra Kristiansand, som han hadde lært under et opphold på Grini, ble adoptert av Kekkonen. Den finske riksbanksjef framførte visa for sine nordiske kolleger under et toppmøte for riksbanksjefer i Helsingfors!

Vennetreff i Oslo
I 1961 var Urho Kekkonen blitt president i Finland og kom i den anledning på statsbesøk til Norge. Kekkonen ba om en frikveld sammen med sine norske venner, og Mogens Oppegaard tilbød besøk på Torderød. Men Kekkonen måtte avslå fordi han ikke kunne bruke kostbar tid på å reise til Moss. Det var ikke som i gamle dager, da det bare var å sette seg på toget og ta fram munnspillet, skriver Tendeland. Vennetreffet måtte derfor arrangeres i Tendelands leilighet i Oslo, der Mogens Oppegaard var en av to verter. Finsk presse registrerte at presidenten hadde personlige venner blant nordmennene og skrev at for dem var det ikke Finlands statsoverhode som var på besøk, men den mangeårige vennen Urho Kekkonen, høydehopperen, landslagslederen og idretts- kjempen.

Kilde:
Olav Tendeland: Kekkonen – statsmann, idrettsleder og humorist. Fonna Forlag 1988.
Samtale med Kristian Oppegaard (barnebarn av Mogens Oppegaard)