Strandsitteren artikler

Da Zlatan scoret mot Moss

Av Oddvar Aasen

Det er kanskje ikke allment kjent blant mossinger, men Moss FK spilte faktisk en viktig rolle i karrieren til Zlatan Ibrahimovic, en av de mest kjente fotballspillere de siste 15-20 år. Zlatan har selv fortalt om det i intervjuet han gjorde med TV-sporten til NRK i vinter. Han husket navnet på laget og at det hadde gule og sorte drakter!

 

I selvbiografien «Jeg er Zlatan» fra 2011 omtales kampen på flere sider. Boka er for øvrig regnet som en av de beste sportsbiografier som er skrevet.

Unge Zlatan som vokste opp i det sterkt belastede Rosengård-strøket i Malmø hadde tidlig utmerket seg som et stort fotballtalent. Agentene svermet derfor rundt unggutten som biene rundt honningkrukka.

Vinteren 2000 var flere nordiske topplag, blant annet Malmø FF og Moss FK, samlet til treningsleire i La Manga i Spania. Blant de som fulgte Ibrahimovic nøye, var sjefen i nederlandske Ajax, en av de virkelig store fotballbosser i Europa på den tiden. Zlatan kjente ikke mannen, men da han fikk se ham, skjønte han at han var en «big shot». Han røkte sigarillos og lignet mest på en mafiaboss. Han hadde trent Real Madrid til topps, og var regnet som en kapasitet når det gjaldt å plukke opp unge talenter. Zlatan selv hadde en avslappet holdning til det hele, for han forsto ikke helt hva det gikk ut på.

Kampen er ikke av de tøffeste, for begge lags spillere koser seg i den spanske sola. Slik forteller Ibrahimovic i boka: 

Ganske tidlig i første omgang fikk jeg en pasning fra høyre. Jeg befant meg rett utenfor straffefeltet, og vi hadde på oss våre lyseblå drakter. Klokka var 15.37 (ifølge YouTube-opptaket) Det var varmt og det blåste ganske godt inn fra kysten, og det så ikke ut som noen farlig situasjon. Spillet var avventende. Men jeg så en luke, en mulighet. (…) Jeg vippa ballen direkte på mottaket, over en back, en sånn liten lobb som du med en gang kjenner er perfekt, og så stakk jeg. Jeg aksellererte forbi to forsvarspillere, og møtte ballen noen meter inne i straffeområdet, og var da i en sånn posisjon at det var helt naturlig å ta den på hælen. Jeg hælsparka over enda en motspiller og sprang fram og skjøt en volley med venstre, (…) Den bare suste inn. Det er noe av det vakreste jeg har gjort. (…)

Resten er historie for Zlatan Ibrahimovic: Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester U og Los Angeles Galaxy.

For de ikke-fotballinteresserte: Moss FK var en gang et fotballag på høyeste nivå i norsk fotball. Malmø FF er fortsatt et fotballag på høyeste nivå i svensk fotball.