Strandsitteren artikler
Sjøforsvaret og statsvitenskap ble Shakeels vei
- Detaljer
- Kategori: Strandsitteren artikler
- Publisert 10. mars 2025
Av Oddvar Aasen og Geir Hansen (foto)
Shakeel Rehman (39) kan stå som representant for de mange innflytterne fra utlandet som har gjort Moss til et bedre sted å bo. Han er født i Pakistan, men kom hit som spedbarn, etter at faren hadde vært arbeidsinnvandrer tidlig på 1970-tallet.
Far kom via ”jungeltelegrafen”. Han hadde en fetter som ga et tips om at i Norge var det arbeid å få. Etter en kort tid i Oslo fant han det så bra at han returnerte til Pakistan for å gifte seg. Etter at Shakeel ble født, flyttet foreldrene sammen til Norge.
Faren jobbet skift på Glassverket, og han jobbet på BB i Trolldalen. En kort tid drev han også butikk i Horten. Moren fikk jobb som syerske, og etter hvert i barnehage. Familien hadde leilighet på Gjerrebogen, og her fikk Shakeel en oppvekst blant masse unger. Han husker godt Norges største boligbrann der i 1992. Barnehagen var gratis for innvandrere, og Shakeel lekte og spilte fotball.
Skarmyra og Hoppern
Deretter gikk ferden til Skarmyra skole. Kommunens politikk var å samle alle barn med fremmedspråklig bakgrunn på en skole. Det var både positivt og negativt, men i mangfoldet var det ingen diskriminering. Ungdomskolen gikk han på Hoppern, etter at familien hadde kjøpt hus i Fiske, like bak Glassverket. Som en kuriositet kan det nevnes at huset var det samme hvor den senere stortingsrepresentanten Bengt Morten Wenstøb (Jacobsen) bodde i sin barndom.
Sprint og AUF
Sprint ble fotballklubben for Shakeel etter at han ble Øya-gutt. Gunnar Skaug var den gang leder av Sprint, og han så tydelig et administrativt talent i den ivrige fotballspilleren. Shakeel ble derfor med i styret som spillernes representant. Fotball ble det mindre av etter hvert, for både han og broren falt litt igjennom på grunn av høyden.
Shakeel tok yrkesfag på Glemmen videregående skole, og der kom han i kontakt med AUF. Moss Arbeiderparti hadde den gang et meget aktivt ungdomslag, og i Shakeels lederperiode ble det en sak at Moss AUF kunne ha flere representanter på fylkespartiets årsmøte enn moderpartiet.
Utdanning og eget hus
Om hvordan innflytterne fra utlandet fungerte i mossesamfunnet, har Shakeel tenkt mye på i sin rolle som lokalpolitiker.
Mange forsto at god utdannelse for barna var nøkkelen for å lykkes. Et annet tegn på god integrering var at man kjøpt hus med utleiemulighet. Mange innvandrere begynte også med små spesialbutikker. Dette var måter å komme seg fram på i samfunnet og å sikre økonomien.
Shakeel har også noen refleksjoner omkring alderdommen for innvandrere. Når foreldrene blir pleiepasienter skaper det ekstra utfordringer både for barn, barnebarn og for kommunen.
Hvis språkkunnskapene er dårlige blir det vanskelig å dekke det riktige pleiebehovet. Barna har ofte en egen karriere som naturaliserte nordmenn, men samtidig har de en kultur som pålegger dem et stort ansvar for foreldrene.
Shakeel har ikke følt på rasisme i Moss. Integreringen har vært god, både i barnehagen, på skolene og senere i arbeidslivet.
Soldatveteran
Etter å ha vært sonaroperatør med dykkersertifikat i Sjøforsvaret studerte Shakeel statsvitenskap på Høgskolen i Buskerud. Han er soldatveteran, etter å ha tjenestegjort på et norsk skip i Middelhavet. Administrasjon ble hans vei i arbeidslivet. Han har vært ansatt i arbeiderbevegelsens barneorganisasjon Framfylkingen, og nå er han ansatt i Kreftforeningen, med hovedkontor i Oslo. Som politiker har han sentrale verv i Moss under regnbuealliansen. På Stortinget er han første vararepresentant for Arbeiderpartiet fra Østfold og har møtt på Stortinget diverse ganger.
Utdanning for barna og eget hus er viktig for mange innvandrere til Moss sier Shakeel Rehman
I disse to bøkene på Moss Bibliotek står det masse om det å være innvandrer i byen. Mahona Khan forteller om velkomsten en pakistansk familie fikk hos et eldre norsk ektepar i Gimleveien på 1970-tallet, og i heftet ”Drømmen om et bedre liv”, utgitt av Østfoldmuseet, fortelles det om 17 innvandreres bakgrunn og deres liv i Moss.